35-årsjubileum dag 1: Entombed och M.A.N.

Det blir en mycket tung och hård öppning på denna tredagars 35-års jubileumsfest. 27-29 november.

Entombed var en av de tidiga pionjärerna inom skandinavisk death metal. Särskilt tongivande kan bandet sägas ha varit för det som kallas Sunlight-döds, efter studion som bandet spelade in sina första skivor i. På senare år har bandet gått allt längre ifrån denna stil till ett mera rockorienterat sound. Den death metal som bandet spelade i början stod i kontrast till det så kallade ”Göteborg-soundet” som främst representeras av band som In Flames, Dark Tranquillity och At the Gates samt många amerikanska band som blivit inspirerade av dessa grupper (exempelvis Black Dahlia Murder).

Flera av Stockholms metalmusiker har vid ett eller annat tillfälle spelat med bandet. De tongivande medlemmarna i bandet har varit Uffe Cederlund, Alex Hellid, L-G Petrov och Nicke Andersson (två av dem har lämnat bandet idag). En kort tid 1991 lämnade sångaren L-G Petrov bandet. Orvar Säfström sjöng då på EPn Crawl och turnerade med bandet. Efter detta spelades Clandestine in med Nicke Andersson på sång. Johnny Dordevic sjöng med bandet en tid utan att medverka på inspelningar och ersattes sedan av den återvändande Petrov. Nicke Andersson lämnade bandet 1997 för rockbandet The Hellacopters där han är sångare och gitarrist. Andersson har senare hoppat in då och då som livegitarrist i bandet men har inga planer på att återvända. 2006 lämnade trummisen Peter Stjärnvind bandet och ersattes av före detta Misery Loves Companys Olle Dahlstedt.

Entombeds musikstil kan delas in i fyra perioder: tidig svensk dödsmetall (1990-1994), ett fortfarande hårt, men mer rockbaserat sound (1994-1997), experimentell metal (1997) och skitig punk-döds (1998-).

Entombed har haft en enorm inverkan på svensk metal genom åren. De grundlade i stort sett svensk death metal och ledde senare utvecklingen av den vidare.

M.A.N är ett metalband från Göteborg med frontmannen Tony JJ som tidigare var sångare i Mnemic. Under 2006 turnerade M.A.N som förband åt gruppen Fear factory. I mars 2007 släppte M.A.N sitt första album, Obey, Consume, Reject. Det andra albumet, Peaceenemy gavs ut av Sound Pollution 1 augusti 2008.

Fler evenemang

KAINOABEL

  • MEDLEM 80 KR, ORDINARIE 150 KR, UNGDOM 50 KR
Se alla evenemang