Trettioåriga Kriget och Jordskred

  • Medlemmar 80:- Icke medlemmar 100:-

Pipeline presenterar, ett kulturarrangemang i samarbete med Sensus; TRETTIOÅRIGA KRIGET och JORDSKRED!

TRETTIOÅRIGA KRIGET bildades 1970 i Saltsjöbaden, 15 km sydost om Stockholm. De gick då fortfarande i gymnasiet. Skolans aula användes i början som replokal. Denna första sättning av bandet bestod av sex medlemmar inklusive 2 trummisar! Den inkluderade Stefan Fredin (basgitarr, sång), Pocke Öhrström (gitarr, sång), Dag Lundquist (trummor), Olle Thörnvall (munspel, gitarr), Dag Kronlund (piano) och Johan Gullberg (trummor). 1971 lämnade Pocke, Johan och Dag K. och Robert Zima gick med på sång och gitarr. 1972 slutade Olle att spela för att koncentrera sig på texterna, vilket innebär att bandet då bara bestod av Stefan, Dag och Robert. De bestämde sig för att de behövde en bra gitarrist och började provspela några gitarrister. Genom dessa provspelningar hittade de Christer Åkerberg som gick med i bandet sommaren 1972. Bandet repeterade intensivt i ett och ett halvt år och utvecklade en egen stil, till skillnad från den stora trenden i svensk rock under sjuttiotalet.

I början av 1974 fick de skivkontrakt med Sony Music. De fick även en ny replokal i Saltsjöbaden. Ett gammalt underjordiskt diskotek som de kallade ”Grunden”. Där skulle de stanna länge … Första albumet spelades in den sommaren och släpptes i augusti 1974. Albumet heter bara ”TRETTIOÅRIGA KRIGET”. Albumet var en omedelbar klassiker och anses ofta som det första
svenska hårdrock- och progressive rock albumet. De började också att resa runt i Sverige och gjorde också flera liveuppträdanden på Sveriges Radio.

Det andra albumet ”KRIGSSÅNG” spelades in sommaren 1975, men det släpptes inte förrän i början av 1976. Det betraktas allmänt som Trettioåriga Krigets ”mästerverk”. Den andra sidan är helt ägnad åt den långa sviten ”Krigssång II”. Dessa två första album har haft ett stort inflytande på senare svenska progressiva och metalband som Anekdoten, Opeth, Änglagård etc. Bandet fortsatte turnera hela 1975 och -76. I oktober -76 gjorde de en omfattande engelsk turné. Den gick mycket bra och den engelska musiktidningen ”Melody Maker” utsåg dem som ett av de mest lovande banden för 1977, talade entusiastiskt om deras ”intensiva gripande sånger” och sade att ”musikens makt är enorm”! Tillbaka hemma igen sade Sony upp deras skivkontrakt och istället gick dem över till den lilla etiketten Mistlur som just startats.
Det första albumet på den här nya etiketten var ”HEJ PÅ ER”. Det spelades in sommaren 1978 i ”Grunden”, repetitionsrummet, med mobil inspelningsstudio. Vid den här tiden hade Mats Lindberg också gått med på keyboards. Albumet blev mycket väl mottaget och var Krigets mest sålda album hittills. Bandet fortsatte att turnera flitigt under denna tid runt Skandinavien.

Under sommaren 1979 spelade bandet in ”MOT ALLA ODDS” också på ”Grunden”. Det betraktas i stor utsträckning bandets minst framgångsrika album men även det har sina ögonblick, som titelspåret. Det här var det sista albumet med Robert som lämnade hösten 1979 och lämnade över sången till Stefan.

1980 spelade bandet på Roskilde Festival i Danmark och fortsatte det flitiga turnerandet.. Och de spelade också in sitt femte album som kallades bara ”KRIGET” och släpptes våren 1981. Det fick mycket bra recensioner och spelades också mycket på svensk radio. Ändå kände bandet att energin var slut efter 7 års turnerande och 5 album och bestämde sig för att splittras.

Historien hoppar sedan till 1992 när Stefan, Robert och Dag gjorde en akustisk spelning på ett releaseparty för CD-utgåvan av ”Krigssång”. Och sedan 1996 i samband med utgivandet av livealbumet ”WAR MEMORIES”, beslutade sig bandet att göra två återförenings konserter i Stockholm.

År 2002 bestämde sig Stefan, Dag, Christer och Olle att börja repa igen för att prova nytt material. Dessa repetitioner gick så bra att bandet bestämde sig för att gå in i studion en gång till och spela in ett nytt album. I studion anslöt också Robert och Mats. Albumet var ”ELDEN AV ÅR” och släpptes i januari 2004. Det fick mycket bra mottagande och recensioner. Många beskriver albumet som bandets bästa och till och med ett av de bästa återföreningsalbum som någonsin släppts. Spelningar följde också med den klassiska sättningen Stefan Fredin, Dag Lundquist, Christer Åkerberg, Robert Zima och Mats Lindberg. I september 2004 gjorde bandet även sin amerikanska debut på ProgDay Festival i North Carolina och har sedan dess spelat på progressive rock festivaler över hela världen.
Ytterligare 3 studioalbum har släppts varav det senaste ”SEASIDE AIR” kom ut 2016.
————————–————————–————————–———–
JORDSKRED är Sundsvalls svängigaste proggrockgrabbar som efter debuten med EPn ”Vågar Du?” från 2015 bland annat hunnit med att vinna Lidingö Rock 2016 samt spelat live i stora delar av Sverige och gjort sig ett namn som respekterat liveband i både Sundsvall och resterande delar av vårt avlånga land. Fullängdsdebuten ”Lavin” kom 2017 och blev mycket väl emottagen. Bandets formkurva pekar spikrakt uppåt och nu senast är Jordskred aktuella med musikvideon till låten ”Leka Krig”.

20.00: Insläpp
21.00: Jordskred
22.00: Trettioåriga Kriget

80 kronor för medlemmar / 100 kronor för ickemedlemmar.

Fler evenemang

Se alla evenemang