SUNDSVALL MOT RASISM

  • 0:-

I fjol ägde den första SUNDSVALL MOT RASISM-galan rum på Pipeline i Sundsvall! I år gör vi en repris med intressanta och aktuella föreläsare, en spännande blandning musik och framför allt ett STORT samarbete med närområdets föreningar, företag och privatpersoner.
Vill man stötta galan så kan man sätta in pengar på BG: 806-5260 Märk insättningen med ”SMR + ditt namn”.

Kärlek och tolerans är våra vapen, främlingsfientlighet är vår fiende!

 

LIVE:
22.00 – Parham har länge varit ett av de mest lovande namnen inom den svenska hiphopscen och 2014 kom att bli hans stora genombrott. Han rappar, sjunger, producerar och har tidigare kunnat höras tillsammans med Bland andra Vic Vem, Medina, Kapten Röd och Adam Tensta.

Debutalbumet ”Pojk” släpptes i Maj och innehåller bl.a. hittarna ”Snäll kille” och ”Dela på hälften”. Skivan har hyllats av såväl kritiker som lyssnare men också landets största profiler i genren. Albumet har omtalats som 2014 års bästa svenska hiphopplatta,och vann nyligen pris på Manifestgalan för ”Årets Hiphop”. Albumet ”Pojk” har även blivit nominerat till Gaffa-­‐priset, Nöjesguiden, samt Kingsizegalan och ligger på topplistan för 2014 bästa skivor oavsett genre.

Med sitt ärliga och personliga uttryck har Parham träffat många lyssnare rakt i hjärtat och banat väg för ett narrativ som tidigare inte hörts inom svensk rap. Utöver konserter under eget namn medverkar Parham även i projektet ”FATTA MAN” där han i december medverkade på låten ”Det börjar med mig” tillsammans med Adam Tensta, Zacke och Erik Rapp. Projektet drivs av Män för Jämställdhet, Crossing Boarders och Femtastic som en satsning inom Fatta. FATTA MAN möjliggör för pojkar och män att ta ansvar och vara del av den positiva förändringen för samtycke i praktik och lagstiftning och en manlighet utan sexualiserat våld.

21.00 – The Vanjas är Stockholmskvartetten som har fått rykte om sig att låta som
Ike & Tina, Little Richard, Blondie och The Sonics. Med hård, smutsig rhythm and blues plus sin dos soul får de publiken darriga, vädjandes för mer!

20.00 – Norr Om Stockholm
Polska efter Elsa Siljebo,
polska efter Anna-Lisa Jonsdotter,
polkett efter Ruth Johansson.
Vad känns annorlunda här?

I vår genre pratar vi oftast om gubbar, deras far och deras farfar. Vi är många som belyser problemet med det nu, och det är viktigt, för traditionen är inte bara farfar som hade ett flådigt gårdsnamn. Det är också Annie Appelqvist och hennes fiol, Karin Sikströms röst, Nelly Östlunds repertoar och alla farmödrar och mormödrar som spelmän i våra uppteckningar har lärt sig låtar av.

Med ett tätt samspel och dansant sväng spelar Norr om Stockholm låtar efter och av kvinnor. Det är dags nu!

19.00 – Peter Fernaeus

Den 8:e oktober 2014 släpptes EP:n ”Det vita arkivet” med Peter Fernaeus & Verkligheten, ett av Sundsvalls intressanta band. Med ”Det vita arkivet” lyckades de inte bara fånga känslan av ett aldrig sinande vemod och längtan efter närhet, utan tog oss med på en vandring i det förflutna, samtidigt som de låter berättelserna andas förhoppning och längtan. Nu 2015 är Peter mer aktuell än någonsin. I juni släpper Peter Fernaeus & Verkligheten singeln ”Släpp aldrig handen” vars intäkter oavkortat går till Barncancerfonden.Peter Fernaeus representerar onekligen någonting autentiskt och levande med sin känslodrivna, och inte minst gentomtänkta och angelägna rock. Förebilder finns såklart, i allt från 90-talets pop/rock, till den nutida berättande musiken genom exempelvis Springsteen, Eldkvarn, Neil Young, Tomas Andersson Wij.

*Stängt 17.00-19.00

Föreläsare
16.00 – Henrik Johansson (Inte Rasist Men…)
Henrik Johansson från bloggen ”Inte Rasist Men…” kommer och pratar om hur man kan motverka rasism och främlingsfientlighet med humor som främsta vapen

15.00 – Kim Fredriksson

14.00 – Josef Kurdman är en fantastiskt inspirerande talare, som rest land och rike runt och gett sin bild av hur vi ska lösa integrationsfrågan i Sverige. Sverige har på några få decennier kommit att bli ett av Europas mest mångkulturella länder. Huruvida mångfaldssamhället förblir berikande eller ansträngs till sammanbrott beror tveklöst på vår förhållningssätt gentemot varandra, den realitet vi lever i och vad för framtida samhälle vi vill bygga. Lyssna och låt Er inspireras av Josef Kurdman.

13.00 Johanna Nordin: Jag heter Johanna Nordin och är 38 år och jobbar på Stadsauktion Sundsvall. Jag har sedan november engagerat mig mycket i EU-migranterna och deras vardag. Hela denna historia började med att jag en helt vanlig torsdag fick ett ”Hej” och ett leende av en ung höggravid tjej som satt och tiggde mitt i iskalla kylan på marken utanför Coop i Nacksta.
Jag och min sambo skulle handla och det stack till i mitt hjärta när jag såg Monica sitta i tunna mysbyxor mitt på kalla marken med sin stora mage. Vi gick in i affären och jag bad min sambo ta ut extra pengar som vi kunde ge henne. Väl ute igen såg jag att hon hade ca 4 kex i en i övrigt tom förpackning och en banan i en påse. Jag kände att hon och hennes sambo måste få något att äta så vi tog med dem till Sibylla i Nacksta och åt middag. Jag fick då veta att de sov på stengolvet på tågstationen och att de blev utslängda därifrån varje natt under de timmar stationen har stängt. Jag tänkte att jag åker hem och ringer härbärget och socialjouren så får de tak över huvudet. Det visade sig inte vara så enkelt. Jag ringde 4 gånger samma kväll och tänkte att det kunde bara inte stämma att gravida 19-åriga tjejer ska tvingas sova ute mitt i vintern här i Sundsvall, jag trodde att om jag bara får prata med rätt person så kommer de att få komma in på härbärget. Men svaren blev Nej.
Detta kunde jag bara inte gå med på så jag bestämde mig för att starta en insamling till en husvagn där de kunde sova. Gensvaret blev enormt, så många fantastisk givmilda människor. På en vecka hade jag fått in två husvagnar samt en del pengar som kunde finansiera element, mat, mediciner och anda förnöderheter.
Under dessa månader har jag fått satt mig in i tiggarnas vardag, kommunens byråkrati, tolkning av lagar och regler och vad sjukvården har att bistå med. Jag har även varit med på en förlossning, startat en studiegrupp för EU-migranter, varit med på första skoldagen för en 17-årig kille och kommit till en husvagn där en person dragit ut tanden på sin pappa för att han hade sådan tandvärk. Jag har fått kontakt med fantastiska människor som donerat saker, eldsjälar som jobbar med utsatta men framförallt har jag fått lära känna dessa en massa fantastiska människor som reser till ett främmande land, sover ute och gör allt för att deras barn ska få en bättre framtid.

MEDARRANGÖRER:
ABF, Bilda, Bjäran, Centerpartiet, DBK, DML Assistans, Dolcetto, F! Sundsvall, Folkpartiet, Folkuniversitetet, GIF Sundsvall, Gunbritt GB Andersson, Kulturens Studieförbund, Kvartersteatern, Ljud & Ljus Control, Medborgarskolan, Massproduktion, Miljöpartiet, Moderaterna, MUF, Riotlab, Rättvisepartiet Socialisterna, Röda Korset, Sensus, Socialdemokraterna, SSU Sundsvall, Studiefrämjandet, Sundsvall Dragons, Sundsvalls Kommun, Svenska kyrkan, Timrå IK, Unionen, Vuxenskolan, Vänsterpartiet, Yogashala, Sundsvall Socialistförening, Socialistiska Partiet

Fler evenemang

KAINOABEL

  • MEDLEM 80 KR, ORDINARIE 150 KR, UNGDOM 50 KR
Se alla evenemang